Rondleiding bekende Nederlanders en oorlogsgraven

Ga naar het Russisch Ereveld (tegenover de ingang van de grote aula). Het graf van Sovjetsoldaat Pjotr Koval bevindt zich aan de rechterzijde van de ingang. Hij heeft grafnummer 670 (de grafnummers staan achterop de stenen). (1)

Ga door de zij-ingang van het Ereveld. Aan uw linkerhand ziet u het veteranenmonument. Sla rechtsaf, daarna links en direct weer links. U loopt nu langs Nederlandse oorlogsgraven (aan uw linkerzijde). Het graf van verzetsman Willem Kooijmans bevindt zich vrijwel aan het einde van deze rij. Afdeling XIIc, 161(2)

Rouwkamer oranje
rondleiding 2
Rouwkamer oranje
Saporiti
Saporiti
Rouwkamer oranje
[foto] Rondleiding 1

Volg het pad en sla rechtsaf naar het Ereveld met geallieerde oorlogsslachtoffers. Het graf van piloot William Dick Hawkes bevindt zich aan uw linkerhand in rij 6. (De rij-nummers staan op de hoekstenen vermeld onder het vaknummer 13.) (3)

Ga terug naar het pad langs de geallieerde oorlogsgraven en loop naar de witte kruisen, die u na 50 meter aan uw rechterhand ziet. Hier bevindt zich ook het graf van de Italiaanse sergeant-majoor Giovanni Giuseppe Saporiti, afdeling XIIa, nr. 45 (4)

Loop verder langs de witte kruisen, sla rechtsaf en aan het einde van het pad weer rechtsaf. U komt nu op het geasfalteerde pad en loopt terug naar het veteranenmonument. Loop langs dit monument tot u aan uw linkerkant een bankje ziet staan. Voorbij dit bankje, verscholen in de heg, ligt het graf van luitenant-ter-zee Guus de Jongh, afdeling XVIII, nr. 1a (5)

Ga verder op het geasfalteerde pad en sla direct na het graf van De Jongh linksaf het bospad in. Hier bevindt zich aan uw linkerzijde het graf van natuurwetenschapper Pieter Harting, Afdeling XVIII, nr. 22 (6)

Keer om en sla linksaf het geasfalteerde pad op. Links aanhouden richting bloemzuilen.  U loopt nu om de bloemzuilen heen en neemt het tweede pad rechts, vervolgens rechts aanhouden.  Aan uw rechterhand bevindt zich na tien meter (achter het bordje dat afdeling 29b markeert) het graf van schilder Toon Tieland, grafnr. 3 (7)

Loop terug het pad op en vervolg rechtsom het pad. Loop rechtdoor en neem op de rotonde de 2e afslag (rechtdoor). Na 20 meter bevindt het graf van muzikant Big John Russell zich aan uw linkerhand, afdeling 28a grafnr. 16. (8)

Sla rechtsaf, houdt op de T-splitsing rechts aan. Aan uw linkerkant ziet u de urnenmuur. Loop omhoog de urnenheuvel op en verlaat deze aan de andere kant van de heuvel. Ga daar rechtdoor tot het geasfalteerde pad, waar u linksaf slaat.

Blijf het pad langdurig volgen. U passeert de urnentuin en een informatiebord over het nestenkastenproject (beide aan uw linkerhand). Sla bij Afdeling D (vak D) rechtsaf en volg de bordjes Uitgang. U loopt onder de beukenboog door.

Ga rechtsaf en direct links. Het zevende graf aan uw rechterhand is dat van zangeres Conny Vandenbos, de artiestennaam van Jacoba Adriana Faber-Hollestelle, afdeling XVa, grafnr.7. (9)

Volg het geasfalteerde pad en sla linksaf richting Uitgang. Sla bij de zwerfkei aan uw linkerhand linksaf. Sla vervolgens rechtsaf (bij een soort rotonde). Het graf van dichter Gerrit Achterberg is het vierde aan uw rechterhand, Afdeling XXII, nr. 506. (10)

Loop verder en sla rechtsaf het geasfalteerde pad op. Ga op het eerste bospad rechtsaf. Het achtste graf aan uw rechterhand is het graf van filosoof René Gude, Afdeling XIa, nr. 35. (11)

Ga terug en loop verder op het geasfalteerde pad. Sla rechtsaf. Na 15 meter bevindt het graf van sportfanaat Wim Jaquet zich aan uw linkerzijde (net voor de T-splitsing), afdeling XXII, nr 724. (12)

Volg het geasfalteerde pad richting de uitgang. Voor het laatste bankje aan uw linkerzijde bevindt zich het graf van minister Hendrik van Boeijen, Afdeling 1, nr. 261.  (13)