Militaire graven

De Rusthof heeft ruim 400 militaire graven met slachtoffers uit de Eerste en Tweede wereldoorlog. Zij komen uit vijftien verschillende landen.

Kamp Amersfoort

In de militaire graven liggen 150 Nederlandse slachtoffers waaronder verzetsstrijders, politieke gevangenen, gijzelaars en onderduikers. Zij kwamen om in het beruchte kamp Amersfoort.

In kamp Amersfoort heerste een waar schrikbewind, waar vooral de joden onder leden. Sommige gevangenen moesten bij het kamp hun eigen graf graven en werden daarna gefusilleerd.
oorlogsgraf 1, narcis
oorlogsgraf 1
nvt
Begraafplaats De Rusthof Amersfoort
Begraafplaats De Rusthof Amersfoort
nvt
De Rusthof begraafplaats Amersfoort
De Rusthof begraafplaats Amersfoort
Rusthof Rusthof is een prachtig gelegen en ruim opgezette bosbegraafplaats van 30 hectare met een eigen crematorium: Crematorium Amersfoort. Lees verder
Begraafplaats De Rusthof Amersfoort
Begraafplaats De Rusthof Amersfoort
Oorlogsgraven
Oorlogsgraven
nvt
De Rusthof begraafplaats Amersfoort
De Rusthof begraafplaats Amersfoort

Op de executieplaats naast de Appelweg is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De toenmalige minister president W. Drees onthulde dit monument in mei 1953.

Vanuit het kamp Amersfoort zijn 20.000 mensen doorgezonden naar concentratiekampen. De ongeveer 600 mannen, die in oktober 1944 in Putten als represaille waren opgepakt, zijn ook langs dit kamp naar Duitsland afgevoerd en daar aan ontberingen en slavenarbeid bezweken. In de andere Nederlandse oorlogsgraven rusten omgekomen militairen en dwangarbeiders.

Cross of sacrificeEngels monument

Rondom het Engelse monument met het "Cross of sacrifice" bevinden zich de graven van 231 gesneuvelde geallieerde militairen. Naast Engelse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse vliegers en hun bemanningen die tijdens aanvalsoperaties boven Nederland werden neergeschoten, liggen hier vliegtuigbemanningen uit België, Frankrijk en Polen.

De overige buitenlanders zijn grotendeels in Duitse gevangenschap gestorven. Hun stoffelijke resten lagen oorspronkelijk begraven op een Amerikaans oorlogskerkhof in Margraten.

Meer informatie:

Oorlogsgravenstichting (www.ogs.nl)

Herdenkingsdata

Op de Rusthof hebben we enkele belangrijke jaarlijkse herdenkingen. Hieronder ziet u een overzicht:

4 mei Dodenherdenking
9 mei Russen
Italianen
2 november Allerzielen
Openingstijden

Openingstijden begraafplaatsen

1 november tot 1 maart:
Dagelijks 08.00 tot 16:00 uur
1 maart tot 1 mei:
Dagelijks 08.00 tot 19:00 uur
1 mei tot 1 september:
Dagelijks 08.00 tot 21:00 uur
1 september tot 1 november:
Dagelijks 08.00 tot 19:00 uur

Bekijk meer contactinformatie